Guido Belcanto - Een zanger moet trachten de pijn te verzachten - 30 jaar!

« Previous

Guido Belcanto - Een zanger moet trachten de pijn te verzachten - 30 jaar!

Toen Guido Belcanto in 1989 na Christus zijn debuutplaat 'Op zoek naar Romantiek' uitbracht, maakten Vlaanderen en Nederland kennis met een zanger die in niets te vergelijken viel met alles wat er tot dan toe bestond in het Nederlandstalige chanson. Critici en journalisten braken zich het hoofd over deze man en slaagden er niet in, ondanks verwoede pogingen, om hem in een vakje te stoppen. Waar kwam deze exotisch ogende figuur vandaan en hoe moest zijn muziek  gedefinieerd worden? Dat er tot op heden, 3 decennia later, nog steeds niemand hem heeft weten te plaatsen is op zich al hoogst uitzonderlijk, nog uitzonderlijker is dat hij ons gedurende al die jaren heeft verrast met platen waarvan de kwaliteit boven elke verdenking verheven is.

 

14 albums  in totaal met mooie, dichterlijke titels als 'Koning en Clochard', 'Zeerover zonder Boot', 'la Comédie humaine', 'Man van lichte zeden', 'Cavalier seul', 'Plastic Rozen verwelken niet', 'Tache de Beauté', ‘Liefde en Devotie’ enz...stuk voor stuk vaak ondergewaardeerde meesterwerken die tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan en nog niets van hun relevantie hebben ingeboet.

 

Belcanto's muziek klinkt tijdloos en zo is ook zijn thematiek: hij is de zanger van liefde, lust en leed, de troubadour der gebroken harten, de apostel van de romantiek, onze enige, echte en waarachtige zanger van  het levenslied. Op ontroerend consequente wijze verkondigt hij al 30 jaar lang zijn boodschap hetgeen hem een welhaast iconische status heeft opgeleverd. Waar hij in den beginne nog voor veel controverse zorgde, zijn de meningen ondertussen eensluidend geworden: Guido Belcanto is  een stroming op zich, hij is de belichaming van het levenslied. 30 jaren van een leven vol muziek en hartstocht. Hoog tijd dus voor een origineel   overzicht van dit uitzonderlijke artistieke palmares.

 

Géén gewone best of – geplukt uit het omvangrijke oeuvre maar een exclusieve driedubbele CD.

CD 1  werd tijdens de laatste tournee’s live opgenomen met zijn trouwe band het Broederschap en bevat 14 van zijn bekendste nummers die live vaak een volledig ander arrangement meekrijgen dan op de oorspronkelijke albumversies. CD 2 en CD 3 bevatten 35 vergeten parels, demo’s en rariteiten waaronder vele onuitgebrachte songs. Een muzikale schatkamer zal haar deuren openen die zelfs de meest doorwinterde fans met verstomming zal slaan. In het bijgaande boekje loodst Guido de luisteraar zelf doorheen zijn fascinerend en verrassend songarchief dat terug gaat tot de vroege jaren ’70.

 

En natuurlijk wordt aan deze heuglijke gebeurtenis een zeer uitgebreide tournee gekoppeld die op 14/9/19 van start gaat, niet toevallig de release datum van deze CD.  De volledige tour vind je hier.

 

Als single wordt de live versie van “Op de pechstrook van het leven uitgebracht”

Belcanto mag dan 65 zijn geworden, geen haar op zijn  hoofd denkt eraan om een punt te zetten achter zijn never ending tour de chant. Hierover gepolst, zei de zanger ooit: 'Het allermooiste wat je op een podium kan zien is een  veteraan die het nog kan, een oudere artiest die nog fier overeind staat en geen karikatuur van  zichzelf is geworden. Zo iemand wil ik zijn.'

 

Meer dan drie uur muziek van Guido, it's a must have!